Gazon beluchten

Een gezond gazon

Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, doordat de grond te hard is, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Grond waar de lucht niet meer in kan, noemt men dichtgeslagen grond. Beluchten is gaten prikken in het gazon om de lucht in de grond te laten binnendringen. Alle wortels hebben luchttoevoer nodig, omdat die helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Tuinonderhoud Bijma gebruikt hiervoor een handprikrol voor kleine gazons om door de bovenste viltlaag heen te prikken. Voor grotere velden is een getrokken prikrol of beluchter vaak beter en sneller.  Maar ook als er veel regen valt is het belangrijk dat het overtollige water snel kan wegzakken via de bodem.  Daarom is goed om je gazon een paar keer per jaar te beluchten.

Grond kan op bepaalde plaatsen dichtslaan door bijvoorbeeld het gewicht van de grasmaaier na veelvuldig gebruik hiervan de hele zomer. Zelfs als een stuk gazon als vaste route wordt gebruikt in uw tuin kan dat gedeelte grond dichtslaan. Op het moment dat dit het geval is zorgt dit voor een opstapeling van kooldioxide en kan het water niet, of niet voldoende, naar de wortels van de grassprieten. Daarnaast groeit uw gazon beter als het meer zuurstof krijgt. Grond beluchten is belangrijk voor een groen gazon. 

Tuinonderhoud Bijma beschikt over een beluchtingsrol wat wij kunnen toepassen op uw gazon. Voor de wat grotere oppervlakten kunnen wij eenvoudig de mini trekker ervoor zetten. 

Maar hoe weet ik dat mijn gazon belucht moet worden? 

Bij de meeste gazons zijn het vaak maar een paar gedeeltes die meer aandacht nodig hebben voor het beluchten van de grond. Het is dus niet altijd noodzakelijk om het gehele gazon te beluchten, echter bevordert dit wel de gezondheid van uw gazon en zorgt het voor mooie, stevige grassprieten. Geef extra aandacht met beluchten van de grond als de grasmat niet meer mooi oogt, ofwel een doffe kleur heeft of bruin kleurt. Extra aandacht voor het beluchten van uw gazon is ook verstandig wanneer het volgende vaak voorkomt:

  • Mos op het gras;
  • Bruin gras bij droger weer;
  • Spelende kinderen op het gazon;
  • Vergelijkende situaties waarbij druk op het gazon wordt uitgeoefend.
Bij een nieuw ingezaaid gazon kunt u het beste het gehele gazon de eerste jaren beluchten, daardoor wordt de wortelgroei en kruimelstructuur bevorderd, met als eindresultaat een vol, mooi en groen gazon. Nieuw gras lijdt er namelijk onder als grondlagen verstoord raken of als er losgekomen klei in de ondergrond zit, dit zorgt voor drassige plekken in het gazon.

Wij zorgen graag dat uw gazon er weer fris groen bij ligt.